Archief van
Maand: november 2016

Besparen op roken

Besparen op roken

Opties om te besparen op roken

Hoe kun je gaan besparen op de kosten van het roken? Met belasting en accijnzen die jaarlijks omhoog worden bijgesteld door de Nederlandse Staat, wordt het financieel steeds lastiger om door te paffen. De prijzen voor tabakswaren zijn de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld: een pakje met 19 sigaretten kost tegenwoordig gemiddeld 6,30 euro. Dan praat je over een gemiddelde prijs per sigaret die boven de 33 cent ligt. Hoe kun je die kosten omlaag brengen, wat zijn de mogelijkheden?

Stoppen is het beste

De beste oplossing om op je rookkosten te besparen is: door te stoppen met roken. Dat levert niet alleen de maximale besparing op financieel gebied op, maar tevens krijg je een betere gezondheid en fysieke gesteldheid en conditie. Maar iedereen is baas over zijn of haar eigen keuzes en kan (in ieder geval op dit gebied!) bepalen wat te doen. Er zijn legio mensen die gewoon niet willen stoppen en nog elke dag van hun rokertje willen genieten, en daar zijn ze vrij in natuurlijk. Er zijn gelukkig meer opties om te besparen op je rookkosten.

Een van die opties is om over te stappen naar een goedkoper merk tabak of door roken te minderen.

Minder roken door zelf sigaretten te maken

Door minder te roken kun je zon 70% op je rookkosten besparen, dat is iets wat veel mensen nog steeds onderschatten.

 

 

Kostenbesparing uitgelegd

Het kopen van een sigarettenmaker is een eenmalige uitgave, waarbij je in de kosten rekening moet houden met prijzen voor de handmatige machines van tussen de 5 en 30 euro en voor de elektrische machines tussen de 30 en 100 euro.

Sigarettenhulzen zijn te koop in verschillende merken, smaken en maten, waar de meest gangbare verpakkingen 200 lege hulzen hebben. Je betaalt gemiddeld rond de 2 euro voor zo’n verpakking.

Ook tabak is in vele merken en smaken verkrijgbaar in de betere tabakszaak.

E-sigaretten

Een andere optie om op je rookkosten te besparen is het kopen van een elektrische sigaret, de zogeheten e-sigaret, die erg populair is geworden.

Bij elektrisch roken vindt geen verbranding plaats, maar gebeurt dit door middel van verdamping. Hierdoor inhaleer je nooit meer schadelijke koolmonoxide in je longen!

E-sigaretten zijn te koop in vele soorten en maten, met verschillende soorten voltages, groottes en smaken.

E-sigaret met atomizer

De eerste e-sigaretten bestonden uit een batterij, een cartridge en een atomizer, waarbij laatstgenoemde het verwarmingselement is dat je kunt hergebruiken. De e-sigaret kwam met een (navulbare) cartridge, die vastzat aan de atomizer, het verwarmingselement dus. Die atomizer kan worden nagevuld met een e-liquid die verdampt. Dit soort e-sigaretten zijn overigens nog steeds verkrijgbaar.

E-sigaret met cartomizer

Er worden tegenwoordig ook elektrische sigaretten gemaakt waar twee onderdelen, te weten cartridge en atomizer, zijn samengevoegd tot één element: de cartomizer.

Zo’n cartomizer lijkt erg op een filter van een gewone sigaret, maar waarbij de ingebouwde cartridge maar één keer te gebruiken is. Nadat de vloeistof is verdampt moet de complete cartridge vervangen worden.

De besparingen met een e-sigaret zijn afhankelijk van hoeveel je rookt of dampt.

Stoppen met roken levert uiteraard altijd de grootste besparing op!

Tabak uit Belgie

Tabak uit Belgie

Goedkope tabak komt uit België

In de hele grensstreek in zuidelijk Nederland net over de grens op Belgisch grondgebied, wemelt het van economische activiteit. Nu is dat wel vaker het geval in grensgebieden met import- en exportbedrijvigheden, maar omdat de grenzen binnen Europa grotendeels zijn ‘weggevallen’, zo ook tussen België en Nederland, zijn die activiteiten des te opmerkelijker. Of juist niet? In België vieren tabaksverkopers al jaren hoogtijdagen door de alsmaar hoger wordende accijnzen die Nederland heft over sigaretten, shag en tabak en die in België veel lager liggen. Dus Nederlandse ‘toeristen’ komen van heinde en verre om hun wekelijkse portie nicotine goedkoop te halen in België. Tabaksproducten zijn in België nu eenmaal fors goedkoper.

Ontmoediging faalt?

Dat tabak in Nederland in de afgelopen 10 jaar in prijs meer dan verdubbeld is, is bijna volledig te wijten aan de groeiende accijnzen die de fiscus hier oplegt. De officiële reden is het ontmoedigen van roken, de officieuze regel die erbij komt kijken is het spekken van de Nederlandse schatkist. Maar door dat ontmoedigingsbeleid en de bijbehorende accijnsverhogingen loopt de Nederlandse Staat jaarlijks toch vele miljoenen mis, juist omdat in de grensstreek met België, Nederlanders steeds meer hun goedkope tabak uit België halen. In vergelijking met andere jaren is de omzet van tabaksproducten in de grensstreek tussen Nederland en België aan de Néderlandse kant, al met minstens 20% gedaald. Door de steeds hogere prijsverschillen zal de ‘smokkel’ van tabakswaar waarschijnlijk alleen nog maar toenemen.

Prijsopbouw

Bijna 75% van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit belastingen, neem een pakje van een bekend merk Sigaretten met in eenhoud van 19 sigaretten: in Nederland betaalt een roker daar inmiddels 6,30 euro voor (2016). Hiervan is 1,10 euro BTW die moet worden afgedragen aan de belastingdienst en 3,45 euro aan accijns die naar de schatkist vloeit. Exclusief de belastingen zou een pakje sigaretten dus maar 1,75 euro kosten. In België liggen de belastingtarieven aanzienlijk lager, waardoor prijsverschillen, afhankelijk van het tabaksproduct, kunnen oplopen tot 15 à 20%.

Wat zijn de regels?

Als je vanuit België Nederland weer binnenkomt, mag je 800 sigaretten, 200 sigaren en 1 kilo rooktabak invoeren zonder dat daar accijns over betaald hoeft te worden. De douane gaat er namelijk vanuit dat de rookwaar voor eigen gebruik is en dan hoef je geen accijns te betalen. Als je meer dan de toegestane hoeveelheid meeneemt, kan de douane eisen dat je de extra verschuldigde accijns moet betalen, aangezien het eigen gebruik dan lijkt plaats te maken voor doorverkoop, en dat is illegaal. Daarom komen er meer kosten bij kijken wanneer je met een teveel aan tabakswaar door de douane gepakt wordt: invoerrechten, de kosten voor inbeslagname en opslag en nog een forse boete daar bovenop.

Ter vergelijking: een Nederlandse tabaksondernemer mag alleen tabakswaar verkopen waar een Nederlandse accijnszegel op zit. Dat is een soort papieren bandje dat op het pakje sigaretten, shag of tabak zit waarop de verkoopprijs staat die de klant betaalt. Deze accijnszegel zegel is het bewijs dat de verschuldigde accijns is afgedragen aan de Nederlandse staat.

Goedkope tabak uit België moedigt illegale handel aan

Dat niet alleen mensen voor eigen gebruik wekelijks vanuit Nederland naar België rijden laat zich raden. Inmiddels wordt meer en meer duidelijk dat georganiseerde illegale handel in tabakswaar vanuit België plaatsvindt. De betrokkenheid van de georganiseerde misdaad en criminaliteit lijkt steeds grotere proporties aan te nemen. De strengere controles die hierop volgen zouden de privégebruikers die net iets meer meenemen om het aantal ritten naar België te verminderen, een doorn in het oog kunnen worden.

Niet alleen tabak

Dat België in de grensstreek met Nederland profiteert van de verkoop van tabakswaar is niet een op zichzelf staand feit. De goedkopere accijnzen en belastingen gelden ook voor alcoholische dranken als bier, wijn en sterke drank. En ook aan de Belgische pomp ben je een stuk goedkoper uit omdat de accijns op benzine in België ook aanzienlijk lager ligt dan in Nederland. De lange rijen die in de avonduren en weekenden voor de Belgische benzinestations staan, frustreert de tankstationhouders die aan de Nederlandse kant in diezelfde grensstreek altijd leeg staan. Daarom adviseren wij: steun de lokale middenstand, en koop lokaal (bij de kruidenier/tankstation/supermarkt om de hoek)